Köttbullar i ugn

När man gör egna köttbullar börjar direkt funderingarna över vad det egentligen är i de köpta köttbullarna… på något sätt är det konstigt att de ens får kallas för köttbullar. För visst kan det vara jättebra att ta till när det ska gå fort att få ihop middagen och jag är inte alls emot att äta dem, men skillnaden mot de som man gör själv är ju så stor att det knappt går att jämföra. Idag blev jag dessutom väldigt nöjd med mina köttbullar, testade att göra dem i ugnen och det funkade toppenbra. (Jag brukar annars glömma bort att jag ska snurra runt dem i stekpannan, så det brukar sluta med att jag får halvbrända kuber istället… mindre gott ;))

Köttbullar i ugn
För 4 personer
500 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
ca 1 tsk salt
ca 2 krm peppar
½ msk honung
1 ½ dl mjölk
1 ägg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med kryddor och häll över mjölken. Låt blandningen svälla i 5 minuter.
2. Tillsätt köttfärs, honung och ägg. Blanda ihop till en jämn smet.
3. Rulla bollar av färsblandningen och lägg dem på en smord, alternativt bakplåtspapperklädd, plåt. Grädda köttbullarna ca 20-25 minuter.
4. Servera köttbullarna med potatis, lingonsylt och brunsås. (Eller makaroner och ketchup!)

Ett tips till er som vill förbereda köttbullarna (till exempel inför julafton) är att tillaga dem kortare tid i ugnen (ca 15 min) och sedan steka dem innan servering. Det gör att de får extra fin yta! Jag har gjort så här.

Annonser

16 kommentarer Lägg till

  1. Sophia skriver:

    Jag håller med dig. Jag är inte heller emot att äta de färdig köpta varianterna, men när man reflekterar över vad det egentligen är i dom så blir man nästan lite mörkrädd..

    1. Mattias A skriver:

      Tack för receptet. Jag hade i lite riven lök oxå. Kanon Goda!! 🙂

  2. Camillha skriver:

    1½ vaddå mjölk?? Jag kollar ett annat recept så vet jag om det är dl eller msk… för det är ju inte liter, det förstår jag! 😉 Glad påsk!!

    1. Emma skriver:

      Bra att du påpekade det! Spännande att ingen annan har funderat över det, eftersom det är mitt mest lästa inlägg 🙂 Nu är det i alla fall fixat!

  3. Gabriela skriver:

    Toppen recept!! Har aldrig haft i honung i köttbullar men det smakade super gott ( hade i lite kapris även ).
    Kommer använda ditt recept fler gånger!!!

  4. Gabriela skriver:

    Grymt recept, smakade super och äntligen lyckades jag med köttbullarna ( som annars brukar bli medaljoner i stekpannan ).
    Ska tipsa om detta recept till andra!

    1. Emma skriver:

      Roligt att du lyckades med köttbullarna! Dessutom kul att du vill tipsa om min blogg =)

  5. lano skriver:

    Riktigt bra recept, även med lite Spiskummin i!

  6. Anders Lind skriver:

    Har provat denna några gånger nu och det blir visserligen pannbiffar av dem men det spelar ju ingen roll, men det blir jättegott, jag brukar visserligen strunta i honungen men det blir supergott, idag vart det tillsammans med hemgjort mos och gräddsås *mums*

    Tack för receptet

  7. Calle skriver:

    Jag måste säga att det här inte alls var bra. Köttbullarna smakade kokta trots att de hade fått en relativt fin yta. Konsistensen blev inte alls som när man steker dem i en stekpanna heller. Jag förstår inte hur någon kan tycka att det här är att rekommendera. Men kul att ha prövat synd att man måste kasta så mycket mat nu bara.

    1. Emma skriver:

      Synd att du blev besviken på köttbullarna. Det är ju egentligen inte något konstigt i receptet, utan ganska ”vanliga” köttbullar. Vill man ha den stekta känslan på dem går det ju alltid att börja köra dem i ugnen och sedan steka dem när det är dags att äta (på samma sätt som man kan koka köttbullarna först, frysa dem och sedan ta fram och steka på dem när man ska ha dem).

  8. Ewa skriver:

    har ett barn som inte tål vare sig mjölk eller ägg. Prövar med havremjölk och en kokt potatis m får se hur det går!!
    Ewa

  9. Jessica skriver:

    Visst är det en annan konsistens i maten när man gör dom i ugnen mot steka… tycker jag borde nästan vara ”självklarhet” =).
    As gott. Älskar köttbullar i ugn,

  10. Annika skriver:

    Superrecept! Tack! ÄNTLIGEN lyckades jag. 🙂

  11. Janina skriver:

    Helt fantastisk 🙂 SUPER gode kjøttboller. Jeg har kjøpt mine siste scans bullar ihvertfall 🙂
    Hilsen Norge

  12. smurfelina skriver:

    Underbart – detta ska testas senare i dag. Köpte 1,5 kg blandfärs igår 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s