Saffransskorpor

I år har jag knappt hunnit med att julstöka alls, i vårt hem har vi för tillfället 0 tomtar, 1 adventsstjärna i fönstret och 2 julstjärnor… Tänk att tiden aldrig kan räcka till för både det som man måste och det som man vill. Jag bestämde mig i alla fall för att jag skulle hinna baka saffransskorpor, vilket jag ju även påpekade här i bloggen för ett tag sedan (där ett tag tydligen redan har hunnit bli 25 dagar…), så det är ju bäst att hålla det!

Receptet hittade jag på bloggen Linnéas skafferi och när jag sedan pratade med mamma visade det sig att det är precis samma recept som hon har till sina kanelskorpor, med skillnaden att det såklart är saffran i de här! Dessutom brukade mamma grädda sina skorpor lite annorlunda.

Saffransskorpor
100 g smör
½ g saffran
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda socker och saffran, tillsätt detta till det smälta smöret. Låt blandningen svalna något.
2. Vispa under tiden upp äggen. Ha i äggen i smör/sockersmeten och vispa så att smeten blir lite fluffig.
3. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker och mandelspån (jag hoppade över det) i smeten och avsluta med att blanda i mjölet. (Degen blir ganska kladdig)
4. Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper och dela den i två delar. Forma varje del till en rulle och platta ut dem med fingrarna. Grädda dem i mitten av ugnen i 15 minuter.
5. Dela längderna i sneda bitar och vänd dem med snittytan uppåt. Ställ tillbaka in i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter.
6. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka till ugnen har kallnat.

Några saffransskorpor i en fin burk eller påse blir en toppenbra liten julklapp! 

Lämna en kommentar