Nudlar med tofu och jordnötssås

Detta har blivit en av våra favoriträtter under våren! Jag har testat tofu otaliga gånger, i olika varianter och med olika tillagningssätt, men vi har verkligen inte kommit överens. Fram tills jag hittade detta recept i ICAs buffétidning. Envis som jag är har jag inte gett upp hoppet, utan tänkt att någon gång ska det väl lyckas. Och det gjorde det till slut!

I denna rätt får man hetta och sötma i såsen och lite crunch från jordnötterna. Syra och sälta tillförs genom en asiatisk sallad med pak choi som smaksätts med lime.

Såsen kan blandas med pastan/nudlarna om man vill, men med barn i familjen brukar det vara säkrare att servera varje del för sig, så att alla kan välja efter egen smak.

Nudlar med tofu och jordnötssås
För 4 personer

  • Till tofun:
    • 400 g naturell tofu
    • 2 msk japansk soja
  • Jordnötssås:
    • 2 vitlöksklyftor, pressade
    • 1 msk färsk riven ingefära
    • 2 msk rapsolja
    • ca 1 tsk sambal oelek
    • 1 msk råsocker/rörsocker
    • 4 msk osötat jordnötssmör
    • 2 msk japansk soja
    • ca 1 dl vatten
  • Kålsallad:
    • 1 lime, saften
    • 1/2 dl sweet chilisås
    • 2 msk japansk soja
    • 250 g pak choi
    • 125 g edamamebönor

Gör så här:

  1. Börja med kålsalladen, så att den hinner stå och dra en stund:
    • Blanda limesaft, sweet chilisås och soja.
    • Skiva pak choi och tina edamamebönorna.
    • Blanda kål och bönor med dressingen och ställ svalt till servering.
  2. Koka nudlar eller pasta enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Gör jordnötssåsen:
    • Värm oljan till såsen i en kastrull. Tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek och socker.
    • Sänk värmen och tillsätt jordnötssmör och soja.
    • När såsen är slät tillsätter du vattnet. Låt såsen bli varm (ju längre den står på värmen, desto tjockare blir den). Vill du ha en tunnare sås kan mer vatten tillsättas.
  4. Under tiden fixar du tofun:
    • Smula tofun fint.
    • Stek den i olja i en medelvarm stekpanna. För att få tofun knaprig kan det vara bra att steka häften av tofun först.
    • Blanda tofun med 2 msk soja och fräs ytterligare ett par minuter.
  5. Servera nudlar/pasta med såsen (antingen blandad i nudlarna eller separat) och tofun. Toppa med hackade jordnötter och servera med den syrliga kålsalladen.

Lämna en kommentar